انتخاب پایان‌نامه‌ دانشجوی رشته ایرانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه میبد به عنوان پایان‌نامه برگزیده تقاضامحور از سوی وزارت علوم

انتخاب پایان‌نامه‌ دانشجوی رشته ایرانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه میبد به عنوان پایان‌نامه برگزیده تقاضامحور از سوی وزارت علوم

17 Mar 2025

کد خبر: 329525

تعداد بازدید : 53

انتخاب پایان‌نامه‌ دانشجوی رشته ایرانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه میبد به عنوان پایان‌نامه برگزیده تقاضامحور از سوی وزارت علوم

پایان‌نامه‌ سارا سلمانی، از دانشجویان کارشناسی ارشد ایرانشناسی، با عنوان «شناسایی و معرفی هنر ـ صنعت موتابی در بفروئیه میبد» به عنوان پایان‌نامه برگزیده تقاضامحور از سوی وزارت علوم معرفی شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه میبد، گزارش لیست پایان‌نامه‌ها و رساله‌های برگزیده تقاضامحور دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۴۰۳ منتشر شد و پایان‌نامه‌ سارا سلمانی، از دانشجویان کارشناسی‌ارشد رشته ایرانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه میبد، با عنوان «شناسایی و معرفی هنر- صنعت موتابی در بفروئیه میبد» به راهنمایی دکتر حسن زارعی محمودآبادی، به عنوان یکی از پایان‌نامه‌های برگزیده کشور در سال 1403 معرفی شد.
چکیده مطالعات سارا سلمانی که از دانشجویان دانشگاه میبد و نیز از هنرمندان، نخبگان و فعالان گردشگری شهرستان میبد است و دکتر حسن زارعی محمودآبادی در پژوهش‌ها به شرح ذیل می باشد:
«شناخت دانش و فناوری‌های بومی که برخی از آن‌ها در قالب مفهوم صنایع‌دستی صورت‌بندی شده‌اند، از الزامات توسعه پایدار در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. خوشبختانه ایران از حیث دانش‌های بومی و فناوری‌های سنتی و صنایع‌دستی، موقعیت درخشنده‌ای در جهان دارد؛ هرچند که از نظر پژوهش و کار روی این دانش‌ها و فناوری‌های مردمی از وضعیت خوبی برخوردار نیست. شهر بفروئیه میبد از شهرهای خلاق در حوزه صنایع‌دستی به حساب می‌آید که مهمترین و مشهورترین آن، همانا هنر- صنعتِ دستی و بومی موتابی است. به گونه‌ای که در تیرماه 1403، از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور، «شهر بفروئیه» واقع در شهرستان میبد، به‌عنوان «شهر ملی موتابی ایران» نام‌گذاری شده است. قدمت این هنر- صنعت دستی در بفروئیه که یکی از کانون‌های اصلی آن در کشور می‌باشد را می‌توان دست‌کم بیش از دو قرن دانست.
دکتر حسن زارعی محمودآبادی، دارای دکترای علوم سیاسی – مسائل ایران دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیئت علمی و استادیار گروه ایرانشناسی و تاریخ دانشگاه میبد است که انتشار 20 مقاله علمی پژوهشی و همایشی، نگارش کتاب «علل تجدید نظرهای چندگانه در قانون اساسی مشروطه»، چاپ شده توسط انتشارات مرکزی اسناد انقلاب اسلامی و مدیر طرح پژوهشی پایگاه اطلاع‌رسانی کارآفرینان مدیران، نخبگان و دانشگاهیان (کمند) استان یزد را در کارنامه کاری خود دارد. دکتر حسن زارعی که هم اکنون، مدیریت گروه ایرانشناسی دانشگاه میبد را بر عهده دارد، مدیریت موسسه پژوهشی تدبیر و توسعه فردا، عضویت در هیئت مؤسس و هیئت مدیره انجمن یاوران یادگارهای فرهنگی کهن شهر میبد و عضویت در خانه مطبوعات استان یزد را نیز بر عهده دارد.
«موتابی» به تابیدن موی بز برای تولید محصولات مستقیمی چون قاتمه، طناب، بارپیچ و محصولات غیرمستقیمی مانند لتِ سیاه‌چادر و... اطلاق می‌شود. مهم‌ترین مزیت‌های موی بز عبارتند از: سبزبودن آن یعنی متناسب‌ بودن آن با محیط‌زیست؛ عملکرد خودکار موی بز در زمستان و تابستان برای حفاظت از گرما، سرما و باران، دوری‌گزیدن گزندگان و خزندگان خطرناک از آن و مقاومت در برابر آتش سوزی. هدف از این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، علاوه بر شناخت بهتر موتابی و تحولات تاریخی آن، هویت‌بخشی به اصحاب این هنر- صنعت و فراهم‌نمودن مقدمات رونق مجدد آن در اشکال و صورت‌های به‌روزتر است. داده‌های این پژوهش، به روش‌های میدانی و کتابخانه‌ای و با ابزار مشاهده، مصاحبه، عکاسی و فیش‌برداری، استخراج شده ‌‌است.
لازم به ذکر است، در سال ۱۴۰۳ با مشارکت دانشگاه‌ها، پژوهشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور، بیش از ۱۲۰ پایان‌نامه و رساله‌ برگزیده تقاضامحور آموزش عالی کشور توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معرفی شده‌اند.